Om Oss - sällskapsspel

Vi som startat den här sajten är Sanna och Sofia. Vi lärde känna varandra i högstadiet, då vi inte sällan spelade luffarschack med varandra längst bak i klassrummet under mattelektionerna. Få andra elever satt lika engagerat med nackarna böjda över sina räknehäften.

Sanna

Min kärlek till sällskapsspel kommer från min mormor och morfar, som vi ofta hälsade på när jag bar barn. När de hade en stund över löste de gärna korsord eller lade patiens, men när jag var där spelade de spel med mig.

Vi brukade spela kort, som Femkort, Femhundra och Casino, men också Yatzy och Fia med knuff. Varken morfar eller jag ville förlora, så vi ”kompisspelade” i Fia, och knuffade inte varandra om det gick att undvika.

Jag förknippar sällskapsspel framför allt med närhet och skratt. Med ett stressigt jobb som sjuksköterska kan det ibland vara svårt att koppla av, men spel kan alltid få mig att varva ner och vara närvarande i stunden.

Sofia

I min familj spelade vi oftast spel under högtider, när stora släkten var samlad. Yatzy och Monopol var givna, men vi ordnade också turneringar i Plockepinn och Luffarschack. Även MasterMind och Othello plockades fram emellanåt.

Jag tror att spelen fått mig att uppskatta logik och att tänka i olika system och se samband. Kanske är det spelen som fått mig att utbilda mig till ekonom.
Min man är duktig schackspelare, och han har lagt många timmar på att lära mig Schack. Ännu lyckas jag inte vinna över honom, och dessvärre börjar även våra två söner vinna över mig … Men vänta bara! Jag ska nog få revansch en dag. Och i TP (Trivial Pursuit) är jag fortfarande svårslagen.

Ett sätt att umgås och dela med sig

Vi har alltid spelat sällskapsspel tillsammans. Det har varit ett sätt att ”ha något att göra” samtidigt som vi suttit och pratat om meningen med livet, om det senaste som hänt och liknande.

Nu när vi båda har familjer är det fortfarande ett självklart inslag när vi umgås. Ibland spelar vuxna för sig och barn för sig, men lika ofta spelar alla tillsammans. Det kan hetta till riktigt när vi tävlar familj mot familj, men det är alltid under roliga former.

Med den här sajten hoppas vi kunna inspirera fler att spela sällskapsspel. Vi vill påminna om de gamla klassikerna, men också presentera nya spel så pass utförligt att ni ska kunna bedöma om de passar er. Nya spel kommer att dyka upp i den takt vi hinner.

Många spel som har några år på nacken har fått olika regler i olika familjer. Vi hoppas kunna förklara reglerna för att ni ska slippa dispyter om hur man spelar. Ibland redogör vi för flera olika regler, där ni kan behöva komma överens innan ni börjar spela om vilka regler ni ska följa.

Målet är att ni ska ha lika roligt som vi brukar ha. Och ja, någon måste komma sist för att någon annan ska vinna. Men det finns ju många olika spel att välja bland, och alla är bra på något.