Fia med knuff – Spelguide och Gratis spel

Fia med Knuff eller Ludo är ett brädspel som du säkert minns från barndomen. Det har enkla regler och passar mellan två och fyra spelare. Spelet går ut på att flytta sina fyra pjäser runt spelbrädet och in i sitt mål. Det här brädspelet finns även som gratis spel online. Du kan testa det direkt i den här artikeln.

Spela Fia med knuff gratis online

Det första jag kommer att tänka på när jag hör Fia med Knuff är ett fysiskt brädspel. Idag finns det här sällskapsspelet emellertid även som onlinespel. Det är ett utmärkt alternativ om du till exempel inte har någon att spela med.

Spelet heter Ludo på engelska. Det är därför gratisspelet heter som det gör.

Fia med Knuff regler

  • Det här spelet ska ni spela på ett speciellt bräde med rutor. Det finns fyra startrutor i olika färger. Spelets 16 pjäser har färger som matchar startrutorna. Det är också vanligt att din färg återkommer som en del av målområdet. Designen av spelbrädet varierar dock. Till spelet här också en vanlig sexsidig tärning.
  • Alla spelare väljer en färg och börjar med att ställa sina fyra pjäser i sitt bo. Det är den stora cirkeln med din färg.
  • Turas sedan om med att slå tärningen. Turen går medurs i Fia med Knuff. Om du slår en etta får du flytta ut en av dina pjäser ur boet och ställa den på den första rutan. Skulle du slå en sexa kan du välja mellan att flytta ut två pjäser och sätta dem på den första rutan eller flytta ut en pjäs och sätta den på den sjätte rutan.
  • En pjäs som är ute ur boet flyttar ni sedan ett steg för varje prick på tärningen.
  • Om du hamnar på en ruta där det redan står en pjäs knuffar du undan den och ställer dig på rutan. Spelaren som fått sin pjäs bortknuffad måste börja om från början med den pjäsen.

Fia med knuff

Målet i Fia med Knuff

Det alla spelare strävar efter i det här spelet är att flytta sina fyra pjäser runt brädet och in i sitt mål. Varje spelare har en mittenplatta med sin färg. Det är ditt mål. Den av er som först får in alla sina pjäser till sitt mål vinner spelet.

När du väl har kommit in på raksträckan som leder fram till ditt mål är du säker. Dit in får nämligen inga andra spelare komma med sina pjäser. Du behöver alltså inte oroa dig för att bli knuffad och tvingas börja om.

Tänk dock på att tärningen måste visa exakt rätt antal prickar för att du ska få gå i mål.

Så spelar du Ludo

Det är enkelt att spela det här brädspelet. För att underlätta för dig extra mycket har jag skrivit ihop en spelguide. Följ den så kommer du och dina vänner att komma i gång med spelet utan problem.

Fia med knuff – Förberedelser

Innan ni kan börja spela ska ni göra följande:

  1. Plocka fram spelbrädet med de tillhörande pjäserna och tärningen.
  2. Alla spelare ska sedan välja varsin färg.
  3. Ta pjäserna i den färgen och ställ dem på den stora cirkeln med din valda färg.
  4. Nästa steg blir att turas om med att kasta tärningen en gång. Den av er som slår högst får börja spelet.

Fia med knuff

Spelet Fia – Spelets gång

Nu börjar själva spelet. Turen går medurs i spelet. Ni turas om med att slå tärningen och flytta ut era pjäser ur boet. För att få flytta ut pjäser måste du slå en etta eller en sexa. Om du slår en sexa kan du välja att flytta ut två pjäser och sätta dem på den första rutan eller ta en och ställa den på den sjätte rutan. När du får en etta får du ställa en pjäs på den första rutan.

Därefter turas ni om med att slå tärningen och flytta era pjäser runt spelplanen. Ni slår tärningen och flyttar en av era pjäser det antal prickar som tärningen visar.

Om du skulle hamna på samma ruta som någon annan knuffar du bort den pjäsen. Spelaren som har den pjäsen måste då börja om ända från början med den pjäsen.

Den av er som lyckas komma runt med alla sina pjäser och in i målet först vinner matchen.

Köp ett Fia med Knuff spel 2024

I dag finns det många olika sätt att spela det här klassiska brädspelet. Det finns till exempel i flera versioner online. Om du vill spela det i det traditionella formatet, det vill säga på ett bräde, så behöver du köpa ett sådant. Fia med Knuff brädspel går att köpa på många olika platser online. Jag rekommenderar att du går in på Pricerunner och skriver in namnet på spelet. Då kommer du att få upp de bästa priserna just nu.

Fia med knuff

Varianter på spelet Fia

Om ni vill går det att spela Ludo utan knuff-delen. Enligt originalreglerna går det inte att ha flera pjäser på samma ruta. Om du hamnar på en ruta där det redan står en pjäs puttar du bort den och spelaren måste börja om från början med den pjäsen. Det går emellertid att spela en variant av spelet där ni hoppar över knuffarna. När spelare får sina pjäser bortknuffade kan de bli sura. Vill ni undvika det kan ni i stället spela med regeln att det får stå flera pjäser på samma ruta. Det här är en snällare variant av spelet.

Ytterligare ett alternativ är att spela med blockeringar. Ni kan till exempel bestämma att när det står två pjäser på en ruta så blockerar de andra pjäser, så att de inte kan gå förbi.

Fia med Knuff – ett klassiskt barnspel

Jag spelade många omgångar av det här spelet när jag var barn. Det var ett av mina favoritspel. Tärningskasten är omöjliga att förutsäga och därmed är det också helt omöjligt att förutsäga vad som kommer att hända i spelet. Någon som verkat helt uträknad kan få ett gäng sexor i rad och plötsligt leda spelet. Sedan jag blev vuxen har jag spelat Fia med Knuff tillsammans med yngre släktingar. Då har jag kunnat konstatera att spelet fortfarande står sig bland unga spelare. Själv tyckte jag också att det var kul.

Det här är alltså ett spel som jag kan rekommendera som familjespel. En tråkig detalj med det är emellertid att max fyra kan vara med och spela. Om ni är fler som vill spela kan ni till exempel testa Uno. Det är också ett enkelt spel som fungerar perfekt i familjer, där personer är i olika åldrar.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.