Domino – Spelguide och Tips

Domino är ett populärt spel där ni spelar med speciella rektangulära brickor. Varje bricka är indelad i två kvadrater och varje kvadrat har ett antal prickar som representerar ett nummer. Spelet sker med brickor som har siffror från 0 till 6. Du som blir av med dina brickor först vinner spelet. Testa gärna att spela Domino gratis här hos oss.

Spela Domino gratis online

Domino finns även som gratis spel online. Till exempel kan du testa varianten här ovan.

Domino – en översikt

Domino är ett sällskapsspel som spelas med särskilda dominobrickor. Kanske har du hört talas om dominoeffekten? Det begreppet används när en händelse utlöser flera händelser i rad – som när man radat upp dominobrickor på kant, och petar på den första som gör att resten faller en efter en.

Dominoeffekten
Dominobrickor på högkant kan tippas för att illustrera dominoeffekten.

Men här ska vi inte rada upp brickor, utan titta på hur man faktiskt spelar Domino. Låt oss börja med en kort översikt över spelet:

Spelkategori Brickspel
Antal spelare 2–4
Speltid Cirka 30 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Brickor eller internet
Svårighetsgrad Enkelt

 

Den här videon lär dig spelet:

Domino regler

Det här är ett spel som spelas med speciella brickor med ögon eller prickar på. De går från 0 till 6. Brickor som har samma antal prickar på båda sidorna kallas för dubbelbrickor. Det finns även blanka brickor, som ni bara får lägga intill andra blanka brickor.

Under den klassiska varianten av spelet ska varje spelare ha sju brickor var. Resten lägger ni i en hög på bordet med symbolsidan neråt.

Spelet går ut på att lägga ihop brickor med samma värde. Du behöver para ihop dina brickor med dem som redan ligger på spelplanen.

Om du inte har något som passar får du ta upp en bricka från högen på bordet. Får du upp en bricka du kan lägga ut får du göra det, men annars går turen vidare till nästa spelare.

Enligt Domino regler får ni dessutom bara lägga en bricka per tur. Sedan går turen vidare till nästa spelare.

Dominobrickor
Den som har dubbelbrickan med högsta värde får börja.

Så spelar du Domino

Det är enkelt att spela det här brädspelet. Gör bara så här:

  • Börja med att blanda brickorna.
  • Dela sedan ut sju brickor var till alla spelare. Resten lägger du i en hög bredvid spelplanen.
  • Du som har dubbelbrickan med högst värde får göra det första draget i spelet. Det draget ska vara att lägga dubbelbrickan mitt på spelplanen.
  • Turas därefter om med att lägga ut en bricka åt gången på bordet. Ni måste lägga brickorna så att de matchar prickarna på de brickor som redan ligger på bordet. Om det till exempel finns en bricka med två sexor på bordet, måste nästa bricka ha en sexa på en av sina halvor.
  • Om du inte kan lägga en bricka, måste du dra en bricka från dragningshögen. Om du kan lägga den dragna brickan, får de göra det. Annars går turen vidare till nästa spelare.
  • Fortsätt så tills en av er blir av med alla sina brickor. Den personen har vunnit spelet.

Varianter på Domino

De regler som vi beskrivit här ovanför är till den klassiska varianten av det här spelet. Det finns emellertid många andra varianter som du kan spela. Här nedanför beskriver vi några av dem.

Regler Mexican Train

I den här populära varianten använder ni en dubbelbricka (en bricka med två identiska nummer) som ett lok. Spelarna försöker därefter bilda tåg genom att matcha nummer på sina brickor med loket eller andra tåg som redan finns på bordet. Om en spelare inte kan spela, måste de börja bygga sitt eget ”mexikanska tåg”. Spelet fortsätter tills någon spelare blir av med alla sina brickor. Den här varianten passar mellan två och åtta spelare. Regler Mexican Train är således enkla.

Muggins

En snabb variant för två till fyra spelare. Ni kan använda er av valfritt brick-set, till exempel det vanliga europeiska. Spelet är mycket likt den klassiska varianten, men med några speciella regler. Bland annat kan motståndare stjäla dina poäng genom att ropa ”Muggins!”. Målet i spelet är att bli av med sina brickor så fort som möjligt.

Räkna poäng

I den här varianten har varje bricka ett visst poängvärde baserat på deras prickar. Spelet går ut på att lägga brickor som ger så många poäng som möjligt. I den här varianten drar ni lott om vem som ska börja spelet. Spelet behöver alltså inte börja med en dubbelbricka. Den av er som får 150 poäng först vinner spelet.

Dubbelbrickor Domino
Dubbelbrickor läggs på tvären.

Liknande spel

Dessutom finns det några spel som vi kan rekommendera till dig som gillar Domino. Till exempel kan vi rekommendera brädspelet Alfapet. Även här gäller det att bygga vidare på brickorna som redan finns på spelplanen.

Alfapet är ett slags korsordsspel där varje bricka består av en bokstav. Varje bricka är dessutom värd ett visst antal poäng. Spelet går ut på att skapa ord med sina bokstäver och få in dem på spelplanen. Spelaren som har flest poäng när brickorna är slut vinner spelet.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Domino

Hur gör jag för att vinna i Domino?

I det här spelet vinner du genom att bli av med dina brickor först av alla.

Hur många brickor ska varje spelare ha i Domino?

Ni kan spela med mellan fem och sju brickor var. Huvudsaken är att ni har lika många så att spelet är rättvist. Enligt de klassiska reglerna ska varje spelare ha sju brickor var.

Finns det andra varianter av Domino?

Ja, det finns flera olika varianter på det här spelet. Bland annat Blockvarianten och Mexican Train. Du kan läsa mer om de olika varianterna längre upp i vår artikel.