Harpan Patiens

Harpan kan vara den mest klassiska av alla patienser. Den är så vanlig att den i flera länder ofta kallas bara patiens, och det är underförstått att det syftar på Harpan. Harpan är enkel att lägga, men det är svårt att få den att gå ut. I alla fall om du spelar Harpan online, och måste hålla dig till reglerna. Är du redo för en utmaning så serverar vi den här.

Spela Harpan online

När du spelar Harpan online kan du tävla med dig själv, eftersom det går på tid och du dessutom får poäng första gången du flyttar ett kort. Du slipper också blanda och lägga ut kort själv, eftersom det sker automatiskt.

Innan du börjar en omgång väljer du om du vill dra ett eller tre kort åt gången ur draghögen. För att sedan flytta ett kort drar du det till den nya platsen.

Du kan spela harpan online i webbläsaren (som på den här sidan), men det finns också appar som du kan ladda ned på din telefon eller surfplatta. Det kan vara en fördel om du vill lägga Harpan medan du sitter på bussen.

Kort fakta om Harpan

Harpan är känd även som Klondike och Las Vegas. I Nordamerika är det dessutom vanligt att kalla den Solitaire, och i Storbritannien Patience – det vill säga samma ord som de använder om patienser generellt.

Harpan är en enkel patiens som passar även för barn som vill lära sig lägga patiens. Allt du behöver är en kortlek – alternativt en enhet att spela Harpan online på.

Antal kort: 52
Antal färger: 4
Genomsnittlig speltid: 5–10 minuter
Svårighetsgrad: Varierande
Går att spela online: Ja

Så här lägger du ut korten

Blanda kortleken, utan jokrar, och lägg ut sju kort från vänster till höger. Kortet längst till vänster ska vara uppvänt, medan de övriga är dolda. Ovanpå alla dolda kort lägger du ut en ny rad, med det längst till vänster uppvänt.

Fortsätt lägga ut en ny rad på alla dolda kort tills du har ett uppvänt kort på varje spalt, och hela spelplanen har samma form som en harpa med ett kort i spalten längst till vänster och sju kort längst till höger, och alla spalter har ett uppvänt kort överst.
Resterande kort har du i handen, som en draghög.

Förberedelser Harpan
Så här lägger du ut korten i Harpan

Så här spelar du Harpan

På spelplanen får du flytta ett kort till ett annat kort som är en valör högre och av motsatt kulör, det vill säga rött på svart och tvärtom. Du får också flytta en hel sådan serie kort tillsammans. Om du till exempel har en hög med en svart tvåa, röd trea och svart fyra kan du flytta dem alla tillsammans för att lägga dem ovanpå en röd femma.

När ett dolt kort kommer överst i en spalt får du vända upp det. Om spalten blir tom får du lägga ut en kung där, eller förstås en hel serie med en kung underst.

Under spelets gång ska du sortera alla kort i respektive färg (hjärter, klöver, ruter och spader) i fyra högar ovanför spelplanen, i nummerordning från ess till kung. Det gäller dock att inte vara alltför snabb. Ibland kan du nämligen ha nytta av att ha kvar till exempel en svart fyra på spelplanen, för att kunna flytta dit en röd trea och vända upp kortet under.

När du lyckats sortera samtliga färger i nummerordning ovanför spelplanen har Harpan gått ut.

Varianter av Harpan med olika svårighetsgrad

När du spelar Harpan online är du hänvisad till de möjligheter som spelet där ger, men med en egen kortlek går det att variera Harpans svårighetsgrad på många sätt, beroende på om du föredrar en tuff utmaning eller bara vill att patiensen ska gå ut.

För att öka chansen att patiensen går ut kan du till exempel bestämma att du får lägga ut vilket kort som helst i en tom spalt, inte bara kungar.

Ett annat sätt att öka chansen att Harpan går ut är att tillåta att du tar tillbaka översta kortet från någon av målhögarna. Det hjälper om du till exempel vänder upp en röd trea från de dolda korten i en spalt, och har en röd femma på spelplanen men redan har flyttat de svarta fyrorna till målhögarna.

Du kan också variera svårigheten genom hur du får vända kort ur spelhögen, där det blir enklare om du drar färre kort och får gå igenom högen fler gånger. Vanliga varianter är:

  • Dra tre kort åt gången. Gå igenom högen hur många gånger som helst.
  • Dra tre kort åt gången. Gå igenom högen tre gånger.
  • Dra ett kort åt gången. Gå igenom högen tre gånger.
  • Dra ett kort åt gången. Gå igenom högen endast en gång. Du måste lägga ut ett kort om du kan.
  • Dra ett kort åt gången. Gå igenom högen hur många gånger som helst.
  • Dra tre kort åt gången. Nästa gång du går igenom högen får du dra två kort, och tredje och sista gången ett kort.
  • Dra tre kort åt gången. Om du inte kan använda något kort, lägger du det understa kortet i högen överst, och spelar igenom högen igen valfritt antal gånger.
Harpan Online
När du spelar Harpan online spelar du på tid och får poäng

Harpans historia

Ingen vet säkert vem som kom på Harpan, eller när eller var det skedde. Men det finns några olika teorier.

En idé är att patiensen uppstod under slutet av 1800-talet i guldrushens Klondike i nordvästra Kanada, där guldletarna lade patiens som tidsfördriv när de hade paus. En annan teori säger att patiensen uppstod under det amerikanska inbördeskriget när soldaterna emellanåt behövde något som skingrade tankarna.

Det vi vet säkert är att Microsoft släppte en datorversion av Harpan i samband med sin Windows-version 1990, och att det gjorde patiensen populär i större kretsar. Microsoft bytte senare ut Harpan mot Spindelharpan, men det är fortfarande mycket populärt att spela Harpan gratis online.

Harpan gamla

Ibland står det på nätet om ”harpan gamla”, eller ”gamla harpan”. Det brukar syfta på den vanliga Harpan. Att det tycks finnas nya och gamla Harpan har att göra med vilken patiens som följt med operativsystemet Windows, där Harpan var den tidigare (gamla) patiensen och Spindelharpan är den senare (nya) patiensen som följer med.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.