Skorpionen

Skorpionen patiens regler är enkla men patiensen är svår att lösa. Målet i spelet är att ordna korten i fyra stegar som går från kung till ess. De här stegarna ska du bygga i fallande värde. Dessutom måste alla följa färg. Allt du behöver för att kunna spela en omgång är en vanlig kortlek. Du kan också testa spelet gratis online direkt i den här artikeln.

Spela Skorpionen patiens gratis online

Det går att spela Skorpionen patiens eller Scorpion Solitaire gratis online. Skorpionen patiens regler är desamma i den digitala versionen som när du spelar med en kortlek.

Skorpionen patiens regler

  • Skorpionen är en patiens som du spelar med en vanlig fransk-engelsk kortlek på 52 kort. Jokrarna ingår emellertid inte i spelet.
  • Spelet har fått sitt namn efter att spelplanen liknar en skorpion. Den består av sju kolumner, varav en är längre, så att det liknar svansen på en skorpion.
  • Målet i spelet är att ordna korten i fyra stegar eller sviter. Du ska bygga en stege för varje färg i kortleken. En av stegarna får alltså bara bestå av hjärterkort, en annan av spader-kort, och så vidare. Varje stege ska börja med en kung och sluta med ett ess i rätt färg.
  • Det kan hända att det uppstår ett tomt utrymme på spelplanen. Då får du bara fylla det med en kung.
  • När du spelar flyttar du runt korten mellan de olika kolumnerna för att få fram kort du kan bygga dina stegar med.
  • Ett giltigt drag enligt Skorpionen patiens regler innebär att du lägger ett kort på ett kort med högre valör som har samma färg. Med andra ord ska du alltid lägga korten i fallande ordning på spelplanen.
  • Du kan flytta ett kort i taget, men det går även att flytta hela rader av kort. De behöver inte ligga i någon speciell ordning för att du ska få flytta hela raden.

Skorpionen patiens regler

Så spelar du Scorpion Solitaire

Nu ska jag beskriva hur du gör för att spela den här patiensen. Beskrivningen passar dig som är nybörjare och vill börja spela fort.

Förberedelser för Skorpionen patiens

Om du spelar en digital version av spelet behöver du inte göra några förberedelser. Då fixar nämligen datorn den delen åt dig.

Om du däremot ska spela själv med en vanlig kortlek behöver du göra några saker innan du kan börja spela.

  1. Börja med att ta fram din kortlek. Ta bort eventuella jokrar och blanda därefter leken noggrant.
  2. Lägg sedan ut korten i sju kolumner. Varje kolumn ska bestå av sju kort, men antalet öppna respektive dolda kort varierar. I de fyra första kolumnerna ska de tre första korten vara nedåtvända och resterande fyra uppåtvända. Kolumn fem till sju ska endast bestå av öppna kort.
  3. Korten som blir över lägger du i en hög intill med symbolsidan neråt.

En spelomgång enligt Skorpionen patiens regler

Därefter är det bara att börja spela.

Det gör du genom att flytta kort mellan de olika kolumnerna.

Först och främst ska du försöka få fram kungar. De ska nämligen ligga underst i stegarna du ska bygga i spelet.

Du kan emellertid bara lägga kort på andra kort med samma färg och ett steg högre valör. På spelplanen måste du alltså lägga korten i fallande ordning.

Om det tar stopp i spelet och du inte kan göra fler drag kan du vända upp korten i högen. Vänd då upp korten på de tre första kolumnerna, räknat från vänster.

Enligt Skorpionen patiens regler får du både flytta ett kort i taget och hela rader av kort.

Du har löst patiensen om du lyckas ordna in korten i fyra stegar som går från kung till ess. Glöm inte att de här stegarna dessutom måste följa färg.

Skorpionen patiens regler

Skorpionen patiens – en medelsvår patiens

Skorpionen är en av mina favoritpatienser. Den är utmanande utan att vara omöjlig att lösa. Om du är nybörjare är det möjligt att du upplever den som för svår. Då finns det andra enklare patienser du kan testa, som Harpan och Pyramiden. När du tycker att de börjar bli för enkla kan du återkomma till det här spelet.

Skorpionen patiens är inte något sällskapsspel. Tvärtom är det ett spel som är anpassat för en enda spelare. Det är ett spel som kan ge dig avkoppling och stimulans när du inte har någon annan att spela med. Eller bara helt enkelt känner för att vara själv.

Letar du efter ett spel för flera spelare? I så fall kan du hitta många sådana spel här på sidan. Bland annat kan jag rekommendera kortspelet Exploding Kittens. Det är ett kortspel för 2–5 spelare som går ut på att dra kort och undvika att explodera. Du som är sist kvar utan att ha exploderat vinner spelet.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.