Couronne spel regler

Couronne är ett spel med enkla regler. Det går helt enkelt ut att få ner ringarna i din färg i hålen. Den spelare eller det lag som lyckas med det först vinner. Spelet sker på en fyrkantig spelplan med hål i hörnen. Lär dig reglerna till spelet. Du kan testa att spela det snarlika spelet Biljard gratis i den här artikeln.

Spela Couronne gratis online

Couronne finns dessvärre inte som gratis spel online. Däremot kan du testa Biljard i den här artikeln. Det är i princip samma spel, förutom att du spelar med bollar.

Om du har problem med spelet kan du testa att inaktivera din annonsblockerare. Ladda därefter om sidan.

Couronne spel – i korthet

Det här spelet sker på en fyrkantig spelplan som är 75 x 75 eller 88 x 88 centimeter. Couronne regler är enkla, vilket gör att det passar både vuxna och barn.

I den här tabellen får du en överblick av det här sällskapsspelet:

Antal spelare 2–4
Typ av spel Brädspel, sällskapsspel
Svårighet Enkelt
Speltid per match 30 minuter
Åldersrekommendation Från 3 eller 6 år (beror på version)
Tillverkare Flera olika, bland annat Micki och Outsiders

Målet i Couronne

Det här brädspelet går ut på att få ner alla sina ringar i hålen i hörnen. För att uppnå det ska du använda dig av en svart stötring och en kö. Den spelare eller det lag som först får ner alla ringar i lagets färg vinner matchen.

Couronne regler

couronne

Om ni är fler än två spelare så ska ni dela upp er i lag. Vid tre spelare ska spelaren som är ensam växla mellan de två delarna av sin sida. När ni är fyra spelare har alla en fjärdedel av spelplanen att ansvara över. Om ni bara är två spelar ni en mot en och får röra er upp och ner på er sida av spelplanen.

Skulle du lyckas få ner en ring under din tur i Couronne får du göra en stöt till.

Om du råkar stöta ner en av motståndarens ringar går däremot turen över.

Ifall du får ner stöt-ringen i ett hål måste du ta upp en av dina ringar ut ett av hålen. Ringen du tar upp ska du lägga i cirkeln i mitten av spelplanen.

Det kan också hända att ni råkar stöta ut en av ringarna från spelplanen. I så fall ska ni ta upp den och lägga den på den närmaste lilla ringen på spelplanen.

Du flyttar på dina ringarna genom att stöta till dem med din stötring. Den skjuter du i väg med din kö. Du och din motspelare ska alltid stöta från sargen.

Få ner alla ringar i din färg först av alla så vinner du. Du får sänka dina ringar i vilka hål du vill.

Couronne spel förberedelser

Här är det du behöver fixa innan du kan börja spela:

  1. Börja med att ta fram ditt Couronne spelset.
  2. Lägg sedan alla röda och gula ringar i cirkeln i mitten av spelbrädet.
  3. Om ni är fler än två spelare behöver ni också bestämma er för hur ni ska dela upp er i lag.
  4. Dela ut en stötring till varje lag eller spelare.
  5. Varje spelare ska dessutom ha varsin kö.
  6. Bestäm därefter vilken spelare som ska ha vilken färg.
  7. Avslutningsvis ska alla spelare inta sina positioner runt spelplanen.

Couronne – Spelets gång

Sedan är det bara att börja spela. Spelaren med gul färg ska göra det första draget. Om ert spelset inte har färgen gul kan ni i stället avgöra vem som ska börja genom en omgång sten sax eller påse.

Den första spelaren i Couronne ska börja med att stöta sin stötring mot ringarna i cirkeln. Om spelaren får i en av sina ringar i ett av hålen får hen göra ytterligare ett försök. Skulle spelaren inte få ner någon ring eller får ner en av motståndarens ringar går turen över till den andra spelaren eller det andra laget.

När du gör din stöt ska du lägga din stötring på linjen på spelplanen och göra din stöt från sargen.

I normalfallet är det bara stötringarna som ni får röra mer händerna. Om en ring skulle råka hamna utanför spelplanen får ni emellertid plocka upp den. Lägg den i så fall i den närmaste cirkeln.

Den spelare som först får ner alla sina 15 ringar vinner matchen.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.