Kortspelet Idioten

Kortspelet Idioten eller Aces up Solitaire är en patiens som är enkel att lära sig, men svår att lösa. Under spelet plockar du bort kort enligt speciella regler. På slutet ska du bara ha kvar de fyra essen. Då har du vunnit spelet. Du kan testa att spela Idioten patiens direkt i den här artikeln. Här får du dessutom lära dig spela patiensen.

Spela kortspelet Idioten Gratis

Ser du inte spelet? Det kan bero på att du har en annonsblockerare i gång. Inaktivera den och testa igen.

Så spelar du kortspelet Idioten

Här ser du hur du gör för att spela den här patiensen. Det här är inte något sällskapsspel. I stället är kortspelet Idioten ett ensamspel som du kan spela när du inte har någon annan att spela med.

Förberedelser

Om du spelar online kan du börja spela direkt. Annars behöver du göra följande först:

  1. Ta fram en vanlig kortlek på 52 kort och ta bort jokrarna.
  2. Blanda kortleken.
  3. Vänd därefter upp fyra kort ur leken, så att de ligger med symbolsidan uppåt.
  4. Lägg resten av korten i en hög.

Patiens Idioten – Spelets gång

Nu kan du börja spela kortspelet Idioten. Det gör du genom att ta bort kortet med lägst valör som har samma färg. Om du till exempel har spader tio och spader fem på spelplanen kan du ta bort spader fem-kortet.

Om du inte hittar fler kort att plocka bort ska du ta upp fler kort ur högen. Vänd då upp ett kort på varje plats på spelplanen. Om det uppstått tomrum fyller du det med ett kort. Skulle det redan ligga ett kort på ett ställe lägger du det nya ovanpå det som redan ligger där.

Fortsätt att plocka bort det lägsta kortet av kort som har samma färg. Till slut kommer du förhoppningsvis bara att ha fyra ess kvar på spelplanen. Då har du löst patiensen. Annars har du förlorat.

Kortspelet Idioten regler

  • Du får inte själv fylla tomrummen på spelplanen med vilka kort du vill. Det går bara att fylla tomrummen genom att vända upp kort ur högen.
  • Under spelet ska du hela tiden ta bort kortet med lägst valör i en gemensam färg. Om två kort på planen har ruter som färg, till exempel, ska du plocka bort kortet med lägst värde och lägga det i en slänghög.
  • Ess är det högsta kortet i kortspelet Idioten.
  • Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort, utan jokrar.
  • Du vinner om du bara har fyra ess i olika färger kvar på bordet på slutet.
Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.