Alfapet

Tycker du om språk och brädspel? Då kan Alfapet vara det perfekta spelet för dig. Det här spelet går nämligen ut på att bilda de bästa orden som ger flest poäng. Du som har mest poäng när ingen kan göra fler drag vinner spelet. I den här artikeln lär du dig spela det här klassiska brädspelet. Jag går även igenom olika varianter av spelet, med mera.

Spela Alfapet Gratis online

Idag kan du ta med dig Alfapet vart du än går. Det finns nämligen som onlinespel. Bland annat kan du testa versionen i den här artikeln. Det är gratis och du behöver inte ladda ner någon app. I stället spelar du direkt i webbläsaren på din smartphone eller surfplatta.

Vad är Alfapet spel?

Det här är ett spel med en enkel grundidé. Du ska placera ordbrickor på brädet och bilda ord.

Det är den klassiska speltillverkaren Alga som skapat det här spelet. Några andra exempel på brädspel som skapar är Den försvunna diamanten, Tjuv och Polis och Bäst i test.

Spelkategori Brädspel, sällskapsspel
Antal spelare 2–4
Speltid 50–60 minuter
Åldersrekommendation Från 10 år
Du behöver Ett spelbräde med brickor, papper och penna
Svårighetsgrad Enkelt
Tillverkare Alga

Så spelar du Alfapet

Nu ska jag beskriva hur det här sällskapsspelet faktiskt går till.

Förberedelser för Alfapet

Innan du kan börja spelet behöver du göra följande:

  1. Ta fram spelbrädet och lägg det så att alla kan nå det.
  2. Du ska även ta fram papper och en penna så att du kan skriva ner poängen.
  3. Bestäm er också för vem av er som ska hålla koll på poängen under spelets gång.
  4. Därefter behöver ni bestämma er för hur många brickor ni ska spela Alfapet med. Ni kan spela med sex till åtta brickor. Ju fler brickor ni väljer, desto lättare blir spelet.
  5. Lägg därefter ner bokstavsbrickorna i påsen. Skaka om påsen.
  6. Alla spelare ska sedan dra det antal brickor som ni kommit överens om. Ställ dina brickor i din ställning.
  7. Slutligen ska alla spelare dra ytterligare en bricka från påsen för att avgöra vem som ska börja. Den av er som drar brickan med högst värde får göra det första draget.

Alfapet

Alfapet – Spelets gång

  • Du som drog den hösta brickan ska börja spelet genom att lägga ett ord. Ordet måste passera mittenrutan på spelplanen.
  • Räkna därefter ihop poängen för ordet. Det gör du genom att lägga ihop numren på de olika brickorna. Ibland kan det även finnas bonusrutor på spelplanen. De kan ge dig ännu mer poäng.
  • Den första spelaren i Alfapet avslutar därefter sin tur genom att ta upp fler brickor från påsen med bokstavsbrickor. Alla spelare ska alltid ersätta brickorna de lagt ut på brädet genom att ta upp lika många efter sin tur.
  • Nästa spelare som sitter medsols ska sedan också bilda ett ord. Det här ordet behöver spelaren emellertid binda samman med bokstäverna som redan ligger på spelbrädet. Under det fortsatta spelet måste ni alltid pussla ihop era ord med de som redan finns på brädet.
  • Fortsätt på det här sättet tills alla spelare antingen har slut på bokstavsbrickor eller inte kan göra fler drag. Då är spelet slut. Du som fått flest poäng vinner spelet.

Brickorna i Alfapet spel

I det här brädspelet finns det en rad olika brickor. De behöver du känna till när du ska spela det här spelet. Här nedanför beskriver jag dem lite närmare.

Konsonantbrickor i Alfapet

Det här är de vanligaste brickorna i spelet. De representerar olika konsonanter i det svenska alfabetet. Varje konsonantbricka har ett specifikt poängvärde baserat på hur vanlig bokstaven är. Till exempel har bokstaven Z ett högre poängvärde än T, eftersom Z inte förekommer i lika många ord.

Vokalbrickor i Alfapet

Det här är brickor med vokaler. De är lika viktiga som konsonantbrickorna för att bilda ord. Även vokalbrickorna har ett poängvärde, men det är genomgående något lägre än konsonantbrickorna.

Alfapet

Blanka brickor i Alfapet spel

De blanka brickorna är som jokrar. Du och kan nämligen använda dem för att representera vilken bokstav som helst när du bildar ett ord. De här brickorna ger inga poäng, men de kan vara ovärderliga när du behöver komplettera en svår kombination.

Svarta brickor i Alfapet

De svarta brickorna är stopp-brickor. För att använda en sådan bricka lägger du den efter ett annat ord på spelplanen. Därefter lägger du ditt ord. Det blir då avskilt från det första ordet. Du kan lägga ditt ord både vågrätt och lodrätt efter den svarta brickan.

Pilbrickor i Alfapet

Dessutom finns det brickor med pilar i spelet. Det är brickor som gör det möjligt för dig att svänga ett ord. Den här brickan kan till exempel vara värdefull om du inte får plats med ordet du vill lägga. Kanske kan du då svänga det i en annan riktning så att det ändå får plats. När du använder en pilbricka lägger du den under brickan där svängen börjar. De här brickorna ger inga poäng i sig själva.

Olika varianter av Alfapet

Idag finns det även några olika varianter av det här klassiska brädspelet.

Alfapet Kortspel

I kortspelsvarianten får varje spelare en hand med bokstavskort. Målet är sedan att bilda ord genom att kombinera dem. Precis som i brädspelsversionen får du poäng baserat på ordens längd och bokstäverna du använder. Den som får flest poäng vinner spelet.

Jag har själv testat den här varianten av Alfapet. En nackdel med den är att bokstavskorten tar upp mer plats än de klassiska brickorna. Det kan bli svårt att få plats med spelet på bordet. Om du har en fri golvyta rekommenderar jag det emellertid starkt.

Ser du eller någon du ska spela med dåligt? Då kan den här varianten också vara ett bra val. Bokstavskorten är nämligen större än de traditionella brickorna.

Alfapet

Alfapet Barn

För de yngre spelarna finns en version som är utformat för att vara mer tillgängligt och lättare att förstå för barn. Barnversionen består av två spelvarianter, en för barn som inte kan läsa ännu och en annan för barn som kan det.

Det första, enklare spelet, går ut på att se på bilder och försöka bilda ord som beskriver dem. Spel nummer två är mer likt det vanliga Alfapet spelet. Det här spelet ett fantastiskt sätt för barn att lära sig bokstäver och ord på ett roligt och interaktivt sätt. Spelet passar barn från fem år.

Här kan du köpa ett Alfapet 2025

Är du sugen på att testa det här spelet? Då kan du testa gratisversionen i den här artikeln. Om du vill spela det på ett fysiskt bräde behöver du köpa ett spel-set. Det finns att köpa på många ställen idag, bland annat varuhus och spelbutiker.

Du kan även köpa spelet online. Om du väljer att handla online kan jag rekommendera Pricerunner. Slå upp varianten av spelet som du vill ha där. Då får du fram det lägsta priser just nu. Pricerunner är gratis och enkelt att använda.

Alfapet – ett klassiskt sällskapsspel

I min familj har det här länge varit favoritspelet. Både jag och min mamma älskar språk och ordpussel. Till vardags brukar vi båda lösa korsord. Jag har spelat originalversionen ända sedan jag var barn.

Alfapet regler är nämligen enkla, så även yngre spelare kan vara med. Åldersrekommendationen är från tio år, men det är en bedömningsfråga. Om du ska spela med ännu yngre barn kan det vara klokt att välja barnversionen av spelet i stället.

Annars kan ni testa ett annat, enklare spel, till exempel Fia med Knuff. Det är ett brädspel som går ut på att slå en tärning och få fyra pjäser runt en spelplan så fort som möjligt. Om du hamnar på samma ruta som en annan pjäs får du knuffa bort den. Spelaren som har den bortknuffade spelpjäsen måste börja om ända från början med den pjäsen.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.