Exploding Kittens

Exploding Kittens är kortspelet med klös! Här gäller det att med alla till buds stående medel få motståndarna att explodera en efter en, tills du är ensam överlevare. Om du spelar dina kort rätt kan du sabotera för motståndarna samtidigt som du är redo att försvara dig själv. Det påminner om rysk roulett, men med möjlighet att ducka för kulorna och undvika kat(t)astrofen.

Exploding Kittens, spelet
Exploding Kittens är ett strategiskt kortspel som bjuder på många skratt.

Kort fakta om Exploding Kittens

Exploding Kittens släpptes 2015 och blev snabbt en favorit hos många. I dag har det sålt i över 25 miljoner exemplar. Spelet är skapat inte bara för att vara ett roligt kortspel. Det är också tänkt att göra spelarna roliga, då ni uppmanas komma med dräpande repliker medan ni saboterar för varandra.

Spelet består av en kortlek med 56 roliga kort, där du ska undvika att dra något av de 4 korten med exploderande katter. De övriga korten använder du för att flytta turen, mildra skador eller desarmera de exploderande katterna. Kortspelet kräver en del strategi, men möjligheterna är flera och det går snabbt att lära sig spela.

Antal spelare: 2–5
Lämplig ålder: 7 + år
Tidsåtgång: Cirka 15 minuter
Utrustning: Särskild kortlek
Går att spela online: Ja, via nedladdad app
Korten i Exploding Kittens
Korten berättar vad ni ska göra.

Korten i Exploding Kittens

Som redan nämnt går spelet framför allt ut på att undvika att råka på en exploderande kattunge. Det finns fyra sådana kort i leken, men det finns också kort som kan desarmera katterna så de inte exploderar. Dessutom har du möjlighet att till exempel tjuvkika på kommande kort, flytta turordningen och straffa en medspelare.

Exploding Kitten

Om du drar ett kort med en exploderande katt måste du lägga ut det på bordet omedelbart. Har du ett Defuse-kort lägger du det ovanpå för att förhindra explosionen, och turen går vidare. Saknar du ett Defuse-kort exploderar katten och du åker ut. Släng alla dina kort, inklusive den exploderande katten.

Det finns fyra sådana här kort i leken, men det är inte säkert att ni ska använda alla. Läs mer om det under förberedelser.

Defuse

Kortleken innehåller sex kort som det står ”Defuse” på, men även här behöver ni läsa under förberedelser om hur många ni faktiskt ska använda i omgången.

Defuse är ett desarmeringskort som du använder för att undvika att en exploderande kattunge sprängs. En laserpekare, klappar på magen och en smörgås med kattmynta är exempel på saker som kan lugna katten. Lägg ut det i slänghögen ovanpå en exploderande katt så överlever du (för den här gången).

Ta samtidigt tillbaka kortet med den exploderande katten, och stoppa tillbaka det på valfri plats i draghögen, utan att titta eller blanda. Det är tillåtet att hålla kortleken under bordet när du gör det, och du får lägga kortet överst för att ställa till det för nästa spelare (samt försäkra dig om att du inte är nästa person att dra kortet igen).

Attack

Det finns fyra attack-kort. När du lägget ett attack-kort ska du inte ta upp något nytt kort. I stället måste spelaren efter dig, som blir offer för attacken, spela två turer. Spelaren spelar en tur som vanligt, men sedan är det samma spelares tur igen.

Om den som råkar ut för en attack spelar ett attack-kort på någon av sina turer ärver nästa offer fortsatta turer plus antalet turer på attack-kortet (det vill säga 4 turer, sedan 6 turer och så vidare).

Favor

Kortet Favor är ett förmånskort. När du lägger ut det får du kräva ett kort av valfri spelare. Den som ska ge dig ett kort väljer dock vilket kort du får. Det finns fyra förmånskort.

Shuffle (blanda)

När du lägger det här blanda-kortet får du blanda hela draghögen. Det kan vara bra om du vet eller misstänker att det ligger en exploderande katt överst. Kanske har du tjuvkikat (lagt ett se framtiden-kort) eller misstänker att spelaren före dig lagt en exploderande katt överst i högen. Kortleken innehåller fyra blanda-kort.

Skip (hoppa över)

Skip-kortet gör så att spelet hoppar över dig, och turen går vidare till nästa spelare utan att du behöver dra ett kort. Ett undantag är dock om spelaren före dig lagt ett attack-kort, som ju gör att du ska spela två turer. Du kan bara hoppa över ”en tur” med ett skip-kort, så antingen kan du hoppa över en tur med ett skip-kort och spela en, eller också lägger du två skip-kort för att hoppa över dig helt. Leken innehåller fyra skip-kort.

See the future (se framtiden)

Det här kortet ger dig möjlighet att faktiskt se in i framtiden. Du får tjuvkika på de tre översta korten i draghögen, utan att visa någon annan spelare korten. Korten lägger du sedan tillbaka i samma ordning som de låg.

Nope (näpp)

Ett näpp-kort negerar det som står på det utlagda kortet – förutom en exploderande katt eller ett desarmeringskort. Du lägger därför ut kortet innan det som står på kortet sker, och kan lägga det även när det inte är din tur.

Om till exempel spelaren före dig lagt ett attack-kort och du egentligen skulle behöva ta upp två kort, kan du lägga ut ett näpp-kort, och slipper ta upp. Turen går då tillbaka till spelaren som attackerade dig. Eller kanske vill du hindra någon spelare från att tjuvkika? Då kan du lägga ut näpp-kortet på den spelarens se framtiden-kort.

Spelutvecklarna rekommenderar att du också ropar ”NÄPP!” när du lägger ut kortet. Det går också att lägga ett näpp-kort ovanpå ett annat näpp-kort för att upphäva upphävandet. Då ropar du ”JOHO!”

Det finns fem näpp-kort.

Kattkort

Det finns också fem olika sorters kattkort, fyra av varje sort, det vill säga totalt tjugo. Kattkorten i sig är neutrala, men du kan bilda kombinationer av dem för att ge dem olika effekt. Mer om det lite längre ned.

Kartong, kort och regler.
Det är dags att se vad låda innehåller.

Förberedelser i Exploding Kittens

Plocka ut de fyra korten med exploderande katter samt de sex desarmeringskorten ur leken. Dela ut ett desarmeringskort till varje spelare. Om ni är 2–3 spelare lägger ni tillbaka 2 desarmeringskort i leken, är ni fler spelare lägger ni tillbaka samtliga desarmeringskort i leken.

Blanda, och dela ut 7 kort till varje spelare. Det betyder att varje spelare ska ha 8 kort. Visa inte korten för övriga spelare.

Lägg tillbaka en färre av de exploderande katterna än ni är antal spelare, det vill säga lägg tillbaka tre exploderande katter om ni är fyra spelare. Övriga exploderande katter lägger ni åt sidan. De är inte med i spelet.

Blanda leken igen, och lägg ut den med baksidan upp till en draghög. Välj vem som ska börja spela. Speltillverkarna föreslår den som har snyggast skägg, mest imponerande kroppsodör eller kortast mjälte, men det är bara förslag.

Så här spelar du Exploding Kittens
Spela korten rätt för att undvika att explodera.

Så här spelar ni Exploding Kittens

Varje gång det är din tur har du två möjligheter: spela eller passa.

När du passar avstår du från att lägga ut kort i omgången.

För att spela tar du ett kort från din hand och lägger i slänghögen, och följer instruktionerna på kortet. När du gjort det som står på kortet får du fortsätta lägga fler kort om du vill (och förstås följa instruktionerna på dem). Det finns inga regler om hur många eller få kort du ska ha på handen, utan du får lägga ut alla du har om du vill.

Oavsett om du spelat eller passat avslutar du varje omgång med att dra ett kort. Till skillnad från de flesta kortspel ska du alltså dra kort här efter att du spelat, inte innan du lägger ut kort. Om du drar en exploderande katt i det här läget lägger du ut det direkt, och antingen kan du desarmera den eller också förlorar du.

Drar du något annat kort än en exploderande katt fortsätter spelet medurs, tills alla utom en spelare exploderat.

Kortkombinationer som ger dig fördelar i Exploding Kittens

Som vi tidigare nämnde kan du kombinera kort för att få nya effekter. Kattkorten har effekt endast i olika kombinationer, men även andra kort kan gå att kombinera. När du lägger kombinationer gäller inte längre det som står på korten, utan vad som sker beror på kombinationen.

Par

Om du har par i kort kan du använda dem för att stjäla ett slumpartat kort från en valfri spelare. Du drar helt enkelt ett kort från en motståndares hand.

Du kan bilda par med alla kort med samma titel, det vill säga två kattkort, två skip-kort, två blanda-kort och så vidare. När du bildar par med kattkort måste kattkorten vara av samma sort.

Triss

Om du lyckas få tre kort av samma sort får du begära valfritt kort av en spelare som måste ge dig kortet om han eller hon har ett sådant. Du kan till exempel begära ett attack-kort av Anna. Om Anna har ett attack-kort måste hon ge dig det. Har hon inte ett attack-kort får du ingenting, och dina tre kort är förlorade.

Stege

Om du har fem kort av olika typer kan de bilda en stege. När du lägger ut en stege får du gå igenom hela slänghögen och välja vilket kort du vill ur den. Det gäller dock att du skyndar dig att plocka upp högen innan någon hinner lägga ett näpp-kort och stoppa dig.

Exploderande katt
Drar du en exploderande katt är du ute ur spelet – om du inte kan desarmera den.

Två tips för att öka chanserna att vinna i Exploding Kittens

Att spela rätt kort vid rätt tillfälle kräver strategiskt tänkande. Det gäller att både ställa till för motståndaren och ha kort kvar att försvara sig med. Det är en ständig balansgång, men det finns två saker som alltid kan hjälpa dig.

Det första du bör tänka på är att försöka samla på dig ganska många kort i början av spelet, så att du har fler chanser att undvika att sprängas.

Nästa sak att tänka på är att du alltid har möjlighet att räkna hur många kort som är kvar i draghögen (utan att titta på dem), för att försöka bedöma hur stor risken för att sprängas är.

Exploding Kittens Party Pack
Det finns flera olika grundspel och expansioner till Exploding Kittens.

Varianter och expansioner av Exploding Kittens

Eftersom det här är ett favoritspel för många gissar vi att fler varianter kommer, men i skrivande stund känner vi utöver originalet till:

  • Exploding Kittens 2-player edition: En variant för endast två spelare. En lite nättare utgåva, som är lättare att ta med sig.
  • Exploding Kittens Party Pack: Den här versionen av spelet har fördelen att ni kan vara ända upp till tio spelare.
  • Good vs. Evil: Bygger på samma idé som Netflix-serien som kommer 2024. Här kliver Gud och Djävulen ned på jorden. Du triggar kampen mellan dem med ett särskilt Armageddon-kort.
  • Exploding Kittens Cat Burglar Edition: Innehåller kort som låter dig stjäla ett specifikt kort från en motståndare utan att skapa kombinationer.
  • Exploding Kittens NSFW Edition: En version för de som är 17 år och äldre. Läskigare än originalet, men med samma grundidé.
  • Zombie Kittens: Här kan du fortsätta spela efter att du exploderat, och har chans att återvända från de döda och vinna spelet. Spela Zombie Kittens som det är, eller kombinera med andra versioner.
  • Exploding Kittens Recipe for Disaster: Innehåller hela 121 kort plus 13 recepthäften som ni spelar efter på olika sätt.
  • Imploding Kittens: Den första expansionen gör att ni kan vara sex spelare. Innehåller tjugo nya kort. Ett kort är en imploderande katt som inte går att desarmera utan obönhörligen gör att du förlorar.
  • Streaking Kittens: Den andra expansionen innehåller femton nya kort, varav ett Streaking Kitten-kort som låter dig ha en exploderande katt på handen utan att den exploderar.
  • Barking Kittens: Den tredje expansionen innehåller tjugo nya kort varav två är skällande katter. Med en skällande katt kan du utmana någon som du tror har den andra skällande katten. Har du rätt exploderar personen, har du fel blir du själv måltavla. Spelet innehåller också en kattkrona att gömma kort i.

Om du ska köpa Exploding Kittens

Det kan vara bra att veta att den svenska versionen av Exploding Kittens har spelregler på svenska, men korten har fortfarande text på engelska. Dock förklarar reglerna innebörden av korten, och det lär lätt att känna igen korten.

Man kunde tro att korten då skulle gå bra att kombinera med en engelsk expansion, men baksidorna ser olika ut. Utifrån att spelet är enkelt att förstå kan det därför vara en god idé att köpa spelet på engelska redan från början, om någon förstår engelska någorlunda. Alternativet är att köpa till små fickor att stoppa korten i, som döljer kortens baksida.

Exploding Kittens I mobilen
Du kan spela Exploding Kittens i mobilen, både online och offline, utan att mobilen exploderar.

Spela Exploding Kittens i mobilen

Du kan också spela Exploding Kittens genom att ladda ner en app till din telefon eller surfplatta. Appen finns för både iOS och Android. Exploding Kittens-appen innehåller de båda expansionerna Streaking Kittens och Barking Kittens, och dessutom Party Deck och den exklusiva digitala versionen Betrayal.

I appen kan du spela Exploding Kittens online mot antingen dina vänner eller slumpmässiga motståndare. Du kan också utmana spelets AI. Om du och dina vänner finns i samma rum och alla har appen kan ni också spela mot varandra i offline-läge.

Gör allt du kan för att undvika att dra en exploderande katt, och ha ett defuse-kort redo när kat(t)astrofen är ett faktum.

Exploding Kittens historia

De två vännerna Matthew Inman och Elan Lee satt tillsammans på en ö och klottrade bilder till ett tänkt kortspel. Från början var spelet tänkt att heta Bomb Squad, vilket kan förklara våldsamheten i kattspelet.

För att kunna finansiera produktionen av spelet startade de 2015 en Kickstarter-kampanj, med målet att få ihop 10 000 dollar. Det tog endast åtta minuter för dem att nå målet, och på 24 timmar hade de fått in över 1 miljon dollar. När kampanjen avslutades efter drygt tre veckor hade de fått in nästan 9 miljoner dollar, och sju månader senare hade de skickat ut spel till alla drygt 200 000 sponsorer.

Det här var inget som direkt gav grundarna storhetsvansinne. Företaget växte ganska snabbt, och hade snart 30 heltidsanställda – som alla jobbade från Elans garage. Nu har de dock flyttat verksamheten till ett mer vanligt kontor i Hollywood, där närapå hundra anställda samsas och ibland även deras hundar.

Sedan starten har de släppt ett flertal varianter och expansioner av spelet, men också över 20 andra spel, pussel, gratulationskort och samlarföremål.

Under 2024 når Exploding Kittens också Netflix, i en tecknad serie om den klassiska kampen mellan det goda och det onda i ny tappning. Gud och Djävulen kommer till jorden, fångade i huskatters kroppar. Kattägare har nog alltid anat att de brukar dyka upp så här på jorden.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.