Risk sällskapsspel - Det strategiska spelet om världsherravälde

Risk är ett sofistikerat strategiskt brädspel. Det kombinerar strategiska element med inslag av slump i form av tärningskast. Kombinationen skapar en engagerande spelupplevelse för 2–5 spelare. I den här artikeln går vi igenom Risk spel regler och beskriver hur spelet går till. Här hittar du dessutom en Risk brädspel spelguide.

Grundläggande om Risk sällskapsspel

I ett Risk-set innehåller följande:

  • En spelplan som består av en världskarta. Kartan är uppdelad i 42 landområden och sex kontinenter.
  • 5 färgkodade arméer. Varje armé består av 40 infanteripjäser, 12 kavalleripjäser och 8 artilleripjäser.
  • 12 uppdragskort och 2 jokrar.
  • Risk-kort
  • Röda och blå tärningar. Totalt 5 tärningar.
  • Risk spel regler

Att spela en omgång Risk sällskapsspel tar ungefär 120 minuter. Åldersrekommendationen är på tio år på grund av spelets strategiska komplexitet.

Under spelet ska ni försöka använda era arméer för att erövra världen. De röda använder du för att anfalla och de blå använder du för att försvara landområden. Det är sedan tärningarna som avgör utfallen av spelets olika slag.

Som du ser ingår det även kort i spelet. Uppdragskorten innehåller uppdrag som du som spelare måste slutföra för att kunna vinna.

Risk brädspel spelguide – Förbered en spelomgång

Börja med att lägga fram spelplanen och blanda korten som ingår i spelet.

Ta sedan varsitt uppdragskort. Det här kortet ska ni hålla hemligt från era motspelare.

Därefter ska ni välja vilken färg ni vill spela som och ta armépjäser i den färgen. Hur många pjäser du ska ta beror på antalet spelare:

  • Vid två spelare ska ni ha 40 pjäser var.
  • Om ni är tre spelare får 35 pjäser var.
  • Fyra spelare får 30 pjäser var.
  • Vid fem spelare får var och en 25 pjäser.

Pjäserna som ni inte använder i spelet låter ni helt enkelt ligga kvar i asken.

Slutligen ska alla spelare ta varsitt Risk-kort. Det här kortet avgör vilket landområde du får börja på. Ställ ut så många armépjäser som du vill på det landområdet.

Risk sällskapsspel – ett spel i tre faser

Risk sällskapsspel

Spelet består av flera spelrundor. Varje spelrunda består i sin tur av tre faser.

  1. Förstärkningsfasen är den första fasen. I den kan du få extra pjäser genom att byta in Risk-kort.
  2. I anfallsfasen kan du attackera angränsande territorier. Hur striden går beror på tärningarna. Anfallaren använder röda tärningar medan försvararen ska använda de blå. Den som slår högst vinner slaget.
  3. Förflyttningsfasen avslutar turen. Under den här delen får ni flytta era trupper mellan olika erövrade territorier. Om du har förlorat ett slag måste du flytta dina pjäser från det landområdet.

Strategitips för Risk sällskapsspel

Här är några tips för hur du förbättrar din strategi i Risk:

  • Kontrollera viktiga områden
  • Bygg upp starka baser i Risk sällskapsspel
  • Använd dina kort strategiskt
  • Anfall svaga motståndare
  • Var beredd på motattacker

Kontrollera viktiga områden

Vissa områden på spelplanen är mer strategiskt viktiga än andra. Att kontrollera områden som ger många bonusarméer eller som ger tillgång till flera kontinenter kan till exempel vara avgörande för segern.

Bygg upp starka baser i Risk sällskapsspel

Försök dessutom att koncentrera dina styrkor på några få områden och bygg upp starka försvar. Det gör det svårare för motståndarna att anfalla dig.

Använd dina kort strategiskt

Risk-kort kan också vara en kraftfull resurs. Använd dem för att få extra arméer eller för att eliminera motståndarnas trupper.

Anfall svaga motståndare

I Risk sällskapsspel är det oftast lättare att anfalla en motståndare som har få trupper i ett område. Genom att eliminera svaga motståndare kan du expandera ditt territorium snabbare.

Var beredd på motattacker

Om du anfaller och erövrar ett område enligt Risk spel regler måste du vara beredd på att motståndaren kommer att försöka ta tillbaka det. Håll därför alltid några reservtrupper i närheten för att försvara ditt territorium.

Risk spel regler kring anfall

Under spelets gång kommer det att ske en rad anfall. Här har vi samlat allt du behöver veta om dem:

  • Ett anfall kan bara ske om det finns minst två pjäser som deltar i det.
  • Du kan bara attackera ett område som gränsar till ett du redan kontrollerar.
  • Hur många tärningar ni ska använda vid ett anfall varierar. När anfallet är mellan två pjäser ska ni slå varsin tärning. Vid tre anfallande pjäser ska ni kasta två tärningar. Fyra eller fler pjäser innebär att ni ska kasta tre tärningar.
  • Om det bara finns en eller två försvarande armépjäser ska ni bara slå varsin tärning.
  • Skulle anfallaren och försvararens högsta tärningar visa lika är det anfallaren som blir av med en armépjäs.
  • Du som vinner striden får flytta in dina pjäser i det nya landområdet. Du måste flytta över minst antalet pjäser som ingick i slaget.

Generella Risk spel regler

Det finns även några mer generella regler som ni behöver ha koll på:

  • När en spelare har erövrat alla landområden i en kontinent får de en belöning i form av tilläggsarméer.
  • Om du har fem eller fler Risk-kort måste du byta ut dem mot tilläggs-arméer.
  • Turen går medsols i Risk sällskapsspel.
  • Om du blir helt utslagen ur spelet ska du lämna över dina Risk-kort till personen som anföll dig sist.
  • Fortsätt spela tills någon av er har utfört sitt hemliga uppdrag eller erövrat världen.

Risk sällskapsspel – en kort historik

Det var den franska filmregissören Albert Lamorisse som skapade brädspelet Risk. Från början kallade han det för ”La Conquête du Monde” (Världserövringen).

Efter att ha testat spelet med familj och vänner, sålde Lamorisse spelet 1957 till Miro Company som ”Risk: Le Jeu de la Conquête Mondiale”. I Sverige är det Hasbro som ger ut spelet. Risk sällskapsspel blev en succé och är numera en klassiker inom strategi-genren.

Risk brädspel online

Det här brädspelet finns även som sällskapsspel online. Spelet finns bland annat att ladda ner i Google Play och på Steam.

Den digitala versionen erbjuder flera fördelar jämfört med den fysiska utgåvan. Spelare kan till exempel delta i matcher oavsett geografisk plats, och match making-system underlättar för att hitta motståndare på lämplig nivå.

De digitala versionerna hanterar också automatiskt spelmekanik som tärningskast och territorieberäkningar, vilket effektiviserar spelupplevelsen.

Risk sällskapsspel – Passar på spelkvällar

Risk lämpar sig utmärkt för spelkvällar och sociala sammankomster där deltagarna har tid att fördjupa sig i ett långvarigt strategispel. Dess kombination av taktiskt djup och social interaktion gör det till ett idealiskt val för vuxna och äldre ungdomar. Risk spel regler är dock för komplexa för många unga spelare.

För yngre spelare under tio år kan enklare alternativ som Fia med knuff eller Sänka skepp vara mer lämpliga. Dessutom finns det en version av Risk sällskapsspel som är anpassad för yngre spelare – Risk Junior. Det kan vara en bra introduktion till spelet för yngre spelare.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.

FAQ - Vanliga frågor och svar om Risk sällskapsspel

Hur många spelare kan vara med i Risk sällskapsspel

2-5 spelare

Finns Risk sällskapsspel som onlinespel?

Ja.

Vad är målet i Risk sällskapsspel?

Att utföra uppdragen på sina kort och erövra världen.

Hur utför jag ett anfall i Risk sällskapsspel?

Du kan anfalla ett landområde som gränsar till ett du redan kontrollerar. Anfallaren slår då den röda tärningen och försvararen den blå. Jämför de högsta tärningarna. Den som slår högst vinner slaget.