Spindelharpan Online

Gillar du att lägga patiens? Många uppskattar att spela Spindelharpan online, där enmanstidsfördrivet kan få en tävlingsdimension. Du kan tävla antingen mot dig själv eller andra. Eller strunta i poängen och bara koppla av. Låter det som något för dig? Vi förklarar spelet och ger dig tips som gör det lättare för dig att få patiensen att gå ut, på minsta möjliga antal drag. Spela gratis online här!

Spela Spindelharpan online gratis

Spindelharpan spelregler

Spindelharpan läggs med två kortlekar, 104 kort. Vid spelets start läggs tio högar ut, med sex kort vardera i de fyra första högarna från vänster, fem kort i de övriga högarna. Det översta kortet i varje hög ligger med framsidan uppåt, medan de övriga är dolda. Korten som blir över läggs åt sidan i en egen hög.

Ditt mål är att samla hela serier av respektive färg, från kung i botten till ess överst. Så snart du fått ihop en hel serie flyttar den åt sidan. När du sorterat samtliga kort i serier och spelplanen är tom har patiensen gått ut.

Du kan flytta ett kort till det som är närmast högre i rang. Till exempel kan du lägga en tvåa ovanpå en trea, och en knekt på en dam. Ett kort går att flytta oavsett färg, men när du har en serie kort i nummerordning och i samma färg kan du flytta alla korten i serien tillsammans.

När ett dolt kort ligger överst i sin hög vänds det upp. Så snart du klarat att tömma ett helt fält kan du använda detta för att lägga dit valfritt kort, vilket ger dig ett bra manöverutrymme.

När du inte har några flyttalternativ kvar klickar du på den korthög som ligger vid sidan av. Du får då ytterligare kort att spela med som kan hjälpa dig att få ihop en hel serie av kort.

Spindelharpan utlagd, redo för att börja flytta kort.

Kort information om Spindelharpan

Spindelharpan är en patiens man inte tröttnar på i första taget. Den utmanar dig att hela tiden klara av den lite snabbare, lite bättre. När du spelar på nätet kan du tävla inte bara mot dig själv, utan också mot andra spelare – om du vill.

Antal kort: 104
Antal färger: 1, 2 eller 4
Genomsnittlig speltid: 20–30 minuter för den svåra
Svårighetsgrad: Valbar

Spindelharpan gamla

I den ursprungliga versionen av Spindelharpan sorterar du kort av alla fyra kortfärger, och det är ruskigt svårt att få patiensen att gå ut. I nya versioner kan du däremot själv variera svårighetsgraden. Enklaste alternativet är att spela med alla kort i samma färg, vilket ökar sannolikheten att de synliga korten passar ihop till en hel serie. Vill du ha en lite större utmaning väljer du i stället att spela med två eller fyra färger.

Skillnaden mellan Spindelharpan och vanlig patiens

Förutom att få patiensen att gå ut, vilket är svårt nog i varianten med alla fyra färger, kan du i Spindelharpan online både spela på tid och räkna antal drag. Det ger dig möjlighet att tävla såväl mot dig själv som mot andra spelare, vilket gör denna patiens till ett möjligt sällskapsspel.

Du börjar med 500 poäng. För varje drag du gör tappar du ett poäng, men så snart du klarar en hel serie får du 100 nya poäng. Under tiden tickar klockan. Om du är snabb får du bonus, och kan nå bättre resultat även om du använder något fler drag.

Strategier och tips för Spindelharpan

Det finns några strategier att använda för att ha så stor chans som möjligt att få Spindelharpan att gå ut. Det kan därför vara klokt att öva på den enklare nivån, med en färg, för att få in ”rätt tänk” som snabbar på besluten senare.

Prioritera kort i samma färg. Ett kort som ligger rätt från början behöver du inte flytta igen, och du vill ha så få drag som möjligt. Det är också bra om du tidigt kan få ihop en hel spelserie och därmed minska antalet kort i spel.

Försök tömma en kolumn tidigt och därmed öppna ett spelfält. Du får då ett fritt utrymme att sortera andra kort och ökar chansen att få patiensen att gå ut. Försök också undvika att lägga kungen på ett tomt spelfält, eftersom du inte kan flytta kungen igen förrän du har en hel serie.

Dra inte nya kort förrän du verkligen behöver, eftersom det finns en risk att de nya korten blockerar andra kort som du vill flytta.

Gammal kortlek
Att lägga patiens är ett gammalt nöje.

Spindelharpans historia

Hur länge människor lagt patiens och var det började är oklart. Den äldsta texten som beskriver patienser är den tyska Das Neue Königliche L’Hombre Spiel från 1783. De flesta menar dock att patienser blev populära samtidigt med andra kortspel, redan i medeltidens Frankrike.

När det blev populärt att lägga patiens på datorn är emellertid enklare att säga med säkerhet. Microsoft hade 1988 en praktikant, Wes Cherry, som skapade en datorversion av patiensen Harpan. Företaget förstod att det här var ett bekvämt sätt för användarna att bekanta sig med datorerna, och lade till spelet som standard i sin mjukvara 1990. Patiensen kom senare, 1998, att ändras till den mer avancerade Spindelharpan, som du nu kan spela i flera varianter online.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.

FAQ Vanliga frågor om Spindelharpan

Vad går Spindelharpan ut på?

Du ska sortera samtliga kort i hela färgserier, från kung till ess, för att på så sätt frigöra fält. När hela spelplanen är tom har patiensen gått ut.

Kostar det att spela Spindelharpan?

Nej, du kan spela Spindelharpan gratis här.

Är det svårt att spela Spindelharpan?

Du kan välja svårighetsgrad genom att ställa in olika antal färger du spelar med. Börja gärna med en färg, och växla till två respektive fyra färger när du behöver en större utmaning.

Finns det några genvägar i Spindelharpan?

Det finns åtminstone några hjälpmedel. Dels finns en knapp där du kan ångra ditt senaste drag, dels finns en ledtråds-knapp som visar dig möjliga drag.

Kan jag spela Spindelharpan tillsammans med andra?

Att lägga patiens är en enmanssyssla, även om du förstås kan ha någon bredvid dig som hjälper till. Genom poängsystemet kan du ändå tävla såväl mot dig själv som mot andra spelare, vilket gör att vi räknar det som ett sällskapsspel.

Kan jag spela Spindelharpan i mobilen?

Ja, det kan du absolut. Skärmen är förstås mindre, men i gengäld kan det kännas mer intuitivt att dra korten direkt på skärmen, nästan som att flytta fysiska kort.