Skip-Bo

Skip-Bo är ett roligt och snabbt kortspel som kombinerar strategi och snabbt tänkande. Spelets enkla regler gör det perfekt för att samla hela familjen när det finns en liten stund över. Den som kan räkna till tolv kan spela Skip-Bo. Den som först blir av med korten i sin grundhög vinner. Är du med? Ett, två, tre …

Skip-Bo kortlek
Skip-Bo spelas med en särskild kortlek, med numrerade kort samt Skip-Bo-kort som fungerar som jokrar.

Kort fakta om Skip-Bo

Kortspelet Skip-Bo lanserades 1967. Nu när det har drygt ett halvt sekel på nacken kan vi kanske börja räkna det som ett klassiskt sällskapsspel?

Kortspelet räknas som ett patiensspel. Det innebär att ni precis som i en patiens ska sortera kort i en viss ordning, men ni spelar flera tillsammans. Spelet går ut på att först bli av med sina kort i det som kallas grundhögen, oavsett övriga kort. Till din hjälp har du kort både på handen och på bordet.

Spelet är framtaget av Mattel. Företaget är kanske mest känt för att de tillverkar Barbie-dockorna, men det ligger även bakom ett annat populärt kortspel – Uno.

Kortspelet är en utveckling av Spite and Malice, som spelas med två vanliga kortlekar med jokrar. Kortleken i Skip-Bo innehåller 144 kort som är numrerade från 1 till 12, plus 18 särskilda Skip-Bo-kort som fungerar som jokrar och kan ersätta kort i alla andra valörer.

Antal spelare: 2–6
Lämplig ålder: 7 +
Tidsåtgång: Cirka 30 minuter
Utrustning: Särskild kortlek
Går att spela online: Genom att ladda ned app

De fyra högarna i Skip-Bo

Vi börjar med att förklara de olika högarna som används i Skip-Bo, så blir det enklare att hänga med sedan.

Varje spelare får ett antal kort i en grundhög. Antalet kort beror på hur många spelare ni är. I grundhögen är alltid det översta kortet uppvänt, medan de andra ligger dolda under. Det uppvända kortet är fritt att använda när det passar. Det är grundhögens kort som ska ta slut för att du ska vinna.

Varje spelare kan också ha upp till fyra slänghögar. Slänghögarna är, liksom grundhögen, personliga och används bara för spelaren själv. I dina slänghögar kan du lägga valfritt kort i slutet av din tur. Det behöver inte följa någon nummerordning. Översta korten i slänghögarna kan du sedan använda för att bygga i en bygghög.

Bygghögarna är vad vi kan kalla slutdestinationen för korten. Det får finnas som mest fyra bygghögar, där ni lägger korten i nummerordning från ett i botten och upp till tolv. Skip-Bo-korten fungerar som jokrar och kan ersätta vilket annat kort som helst. Varje bygghög inleds sålunda med antingen en etta eller ett Skip-Bo-kort. När ni byggt bygghögen till tolv vänder ni bort den och kan starta en ny bygghög.

Draghögen är den hög med kort som inte delades ut vid inledningen. Det är härifrån du drar kort under spelets gång för att få fem kort på handen.

Bygghög Skip-Bo
En etta eller ett Skip-Bo-kort får starta en ny bygghög.

Förberedelser i Skip-Bo

Blanda kortleken väl, och dela ut kort till spelarnas grundhögar. Hur många kort grundhögarna ska ha beror på hur många spelare ni är:

  • Om ni är 2–4 spelare ska ni ha 30 kort var i era grundhögar.
  • Om ni är 5–6 spelare ska ni ha 20 kort var i era grundhögar.

Översta kortet i varje grundhög ska vara uppvänt. Lägg resterande kort i en hög som alla kan nå. Den här högen blir draghögen, som ni kommer att dra kort ifrån.

Så här spelar ni Skip-Bo

Enligt originalreglerna börjar den som är yngst, men ni kan välja någon annan. Varje spelare följer sedan samma mönster tills någon vinner genom att få slut på kort i sin grundhög.

  1. Dra kort från draghögen tills du har fem kort på handen.
  2. Om du har en etta eller ett Skip-Bo-kort får du starta en bygghög, men ni får ha som mest fyra bygghögar på gång samtidigt. I övrigt får du lägga närmast högre kort på befintliga bygghögar, till exempel en åtta på en sjua. Du får lägga ut kort antingen från din hand, från en av dina slänghögar eller från grundhögen. Får du slut på korten på handen får du dra fem nya. Så snart en bygghög nått tolv vänder ni bort den och gör plats för en ny bygghög.
  3. När du har lagt ut så många kort du kan på bygghögarna lägger du ett kort från din hand på en av dina kasthögar. Turen går sedan vidare till nästa spelare.
Fler bygghögar och slänghögar
Ni får ha upp till fyra bygghögar i Skip-Bo. När en hög nått tolv vänder ni bort den och gör plats för en ny.

Tips för att vinna i Skip-Bo

Som så många spel kräver Skip-Bo både tur och skicklighet, och medan turen kan vara svår att påverka går det bättre att träna upp skickligheten. Här ger vi dig tips på några saker du kan tänka på som kan hjälpa dig vinna.

  • Prioritera alltid korten i grundhögen. Det är dem du måste bli av med för att vinna.
  • Försök hålla ordning i slänghögarna. Försök bygga dem från högre mot lägre siffror, så att du kan använda dem effektivt för att nå valören på kortet i din grundhög. Det är toppen om du kan hålla öppet för en ny slänghög, då du aldrig vet vilka kort du får härnäst. Ett kort i oordning leder lätt till att allt snart är en salig röra.
  • Spara dina Skip-Bo kort tills du verkligen får nytta av dem! Det finns bara 18 av dem bland alla 162 kort, så använd dem där de hjälper dig bäst.
  • Försök gärna komma ihåg vad som ligger under översta kortet i respektive slänghög. Eftersom slänghögarna inte räknas är det ingen idé att försöka lägga ut så många kort som vanligt ur dem. Använd dem för att bli av med kort ur grundhögen.
  • Lägg gärna ut alla kort på handen i bygghögarna om du kan. När du får slut på kort på handen får du dra fem nya kort som kan hjälpa dig att lägga ut kort från grundhögarna.
  • Håll koll på motståndarnas synliga kort. Undvik framför allt att hjälpa dem lägga ut kort ur sina grundhögar.
Poängräkning i Skip-Bo
För att förlänga spelet kan ni spela flera omgångar Skip-Bo och räkna poäng.

Varianter av Skip-Bo

För populära spel dyker det nästan alltid upp alternativa sätt att spela, och det gäller förstås även här.

Spela med poäng

En omgång går ganska fort, och ett sätt att förlänga nöjet är att räkna poäng. Den som först går ut i en omgång, det vill säga först lyckas tömma sin grundhög, får 25 poäng plus 5 poäng för varje kort som motståndarna har kvar i sina grundhögar vid tillfället.

För protokoll för att hålla reda på poängen mellan omgångarna. Först till 500 poäng vinner.

Spela i par

Ett annat sätt att variera spelet är att spela i par – förutsatt att ni är jämnt antal spelare förstås. Om ni vill spela Skip-Bo i par kan det vara praktiskt att de spelare som utgör ett par sitter bredvid varandra så att de lätt kan nå varandras kort.

I stort sett spelar ni som i originalspelet, men här får du också använda de kort som din partner har i sin slänghög eller grundhög. I övrigt får ni inte hjälpa varandra, genom att kommentera och fatta gemensamma beslut. En spelare som säger något om hur den andra spelaren ska spela får som straff dra två kort från draghögen och lägga dem i sin grundhög.

För att vinna krävs att båda spelarna i paret har slut på kort i sina grundhögar. Bestäm innan ni börjar spela om den spelare som först får slut på kort i grundhögen ska fortsätta spela eller om bara en spelare fortsätter.

Snabbvariant

Ibland har man inte så mycket tid, men vill hinna spela ändå. Ett enkelt sätt att förkorta tiden det tar att spela en omgång Skip-Bo är att bara ha tio kort i era grundhögar. I övrigt spelar ni som vanligt.

Vårt omdöme om Skip-Bo

Skip-Bo är ett roligt kortspel som går snabbt att lära sig, och det går enkelt att variera spelet för att spela en kortare eller längre tid. Storleken på spelet är också en fördel, då det är enkelt att ha med sig till exempel på semestern.

Den rekommenderade åldern är satt till sju år, men vi tycker att det är att underskatta barn. Många yngre tycker att det här kortspelet är roligt. Kan de inte redan räkna till tolv så lär de sig snabbt att göra det.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.

FAQ om Skip-Bo

Får jag lägga ut hur många kort jag vill i Skip-Bo?

Ja, så länge du har kort som du kan placera i stigande ordning i bygghögarna är det fritt fram att lägga ut hur många kort som helst.

Måste korten i slänghögarna i Skip-Bo också ligga i nummerordning?

Nej, i dina slänghögar kan du lägga korten i vilken ordning du vill. Men tänk på att om de ligger i omvänd ordning, med en lägre siffra ovanpå nästa högre, har du chans att lägga ut fler kort på en bygghög, för att kanske nå nästa det tal du behöver för att kunna lägga ut fler kort ur din grundhög.

Kan de andra spelarna se mina kort i Skip-Bo?

Det översta kortet i din grundhög samt översta korten i dina slänghögar ligger uppvända så att alla kan se. De kort du har på handen är det däremot bara du som kan se.

Ska jag dra fem kort i Skip-Bo varje gång det är min tur?

Nej, när det blir din tur ska du dra så många kort som du behöver för att du ska ha totalt fem. Har du två kort på handen drar du sålunda tre nya. Lyckas du bygga med alla dina kort på handen får du dra fem nya kort direkt och se om du kan bygga mer. Om du däremot lägger ditt sista kort på din slänghög går turen direkt vidare till nästa spelare, och du drar fem nya kort först när det är din tur igen.

Ska vi under förberedelserna i Skip-Bo lägga ut startkort för bygghögar och slänghögar?

Nej, när ni inleder spelet är alla dessa högar imaginära. Bygghögarna startar ni när någon kan lägga ut en etta eller ett Skip-Bo kort. Dina egna slänghögar startar du när det är din tur, med ett kort varje gång. Du väljer själv hur du vill lägga dina kort i slänghögarna – du får ha upp till fyra högar utan särskild nummerordning.

Är det valfritt att slänga kort i slänghögarna i Skip-Bo?

Nej, du avslutar alltid din runda med att lägga ett kort i valfri slänghög. Har du fler än ett kort på handen väljer du dock vilket kort du vill slänga.

Vad gör vi om draghögen tar slut i Skip-Bo?

Om alla kort i draghögen tar slut blandar ni de bortvända bygghögarna till en ny draghög. Eftersom de korten ligger i nummerordning är det viktigt att blanda väl!