Kort fakta om Bezzerwizzer
Bezzerwizzer är ett fartfyllt frågespel, med 3 000 frågor i 20 olika kategorier. Om du kan svaren på frågor som ”Vilken sorts nötter har man traditionellt i en waldorfsallad?” eller ”Hur skriver man talet 500 med romerska siffror?” är det här din chans att glänsa.
I spelet finns taktikbrickor som låter er svara på motståndarnas frågor och få poäng om de inte kan svaret, och som låter er byta plats på de kategoribrickor som finns på bordet. När ni är flera spelare i varje lag kan ni också tvinga alla i laget att svara individuellt.
Den första upplagan av sällskapsspelet Bezzerwizzer kom 2007 och sedan dess har det tillkommit flera olika varianter som du kan läsa mer om längre ned. Det är framtaget av det danska företaget Bezzerwizzer Nordic Aps, som också ligger bakom populära Kan du ta en hint, samt bakom BrainBox och Setup. I dag ägs företaget av en av världens ledande brädspelstillverkare, franska Asmodee.
Antal spelare: | 2 + |
Lämplig ålder: | 15 + |
Tidsåtgång: | 30–60 minuter |
Utrustning: | Spelet Bezzerwizzer |
Speltyp: | Sällskapsspel, frågespel, vuxenspel, bordsspel |
Går att spela online: | Nej |
Frågekategorierna i Bezzerwizzer
Bezzerwizzer original innehåller frågor i 20 olika kategorier, där du säkert kommer att kunna mycket mer i vissa än i andra. Till originalspelet går det också att köpa Bricks, som har tilläggsfrågor inom olika ämnen. Originalspelet innehåller frågor inom:
- Arkitektur: Byggnader, arkitekter och stilar
- Design: Mode, möbler, inredning, formgivare och logotyper
- Film: Skådespelare, regissörer, titlar och roller
- Geografi: Länder, städer, hav, floder, berg och sjöar
- Historia: Historiska personer, platser och händelser
- Konst & Scen: Klassisk musik, scenkonst, målningar och skulpturer
- Kändisar: Musiker, skådespelare, idrottare och kungligheter
- Litteratur: Verk, författare och litterära figurer
- Mat & Dryck: Gastronomi, kockar, restauranger och kokböcker
- Musik: Musiker, album och låtar
- Natur: Djur, växter, stenar och miljö
- Naturvetenskap: Fysik, kemi, matematik, astronomi, medicin och anatomi
- Näringsliv: Företag, företagare, produkter och reklam
- Politik: Politiker, partier och regeringar
- Samhälle: Organisationer, institutioner, lagstiftning och medier
- Sport: Idrottare, grenar och prestationer
- Språk: Främmande språk, grammatik, talesätt och lånord
- Teknologi & Spel: Teknologi, IT, uppfinningar och spel
- Tradition & Tro: Religion, mytologi, traditioner och legender
- TV & Serier: Program, serier, roller och programledare
Förberedelser
Lägg ut spelplanen mellan er. Kanterna på spelplanen är markerad med olika färger för de olika lagen. Dela in er i 2–4 lag, med en eller flera spelare i varje. Lagen ska i varsin färg ha:
- 1 spelpjäs
- 2 B-brickor
- 1 Z-bricka
- 1 W-bricka (endast om varje lag har minst två spelare)
Dessutom ska varje lag ha ett hus, som är en liten spelplan med plats för kategoribrickor. Runt huset finns en kant som ska matcha lagets färg.
Ställ era spelpjäser på startfältet på den stora spelplanen. Lägg alla kategoribrickor i den medföljande påsen, och låt varje lag dra fyra brickor. De fyra fälten för brickor i huset är markerade med prickar som symboliserar hur många poäng frågan är värd. Lägg ut de fyra kategoribrickorna på valfri plats. Det kan vara klokt att lägga den kategori ni är bäst på sist, för att ha störst chans på fler poäng.
Spelets gång
Det lag som börjar får en fråga i den kategori som deras första bricka visar. Frågorna på frågekorten är märkta med samma symboler som kategoribrickorna. Svarar laget rätt får det ett poäng, och flyttar fram sin spelpjäs ett steg. Svarar laget fel blir det utan poäng och spelpjäsen står kvar. Efter varje fråga vänder ni kategoribrickan upp och ned, och sätter frågekortet längst bak i asken.
Turen går vidare medsols till nästa lag. Oavsett vilken kategori deras fråga hör till ska ett nytt frågekort dras.
När alla lag svarat på sina fyra frågor lägger ni tillbaka kategoribrickorna i påsen och drar nya. Ta också tillbaka alla taktikbrickor inför nästa omgång. Fortsätt svara på frågor tills ett lag nått mål och därmed är den största Bezzerwizzern!
Alla lag ska svara på lika många frågor. Det betyder att om något lag har svarat på färre frågor när ett annat lag gått i mål fortsätter omgången tills alla lag svarat på lika många frågor. Det är tillåtet att gå i mål även om man får fler poäng än de som behövs för att nå fram.
Om flera lag går i mål under samma omgång avgörs segraren i en finalomgång. Inför finalen lägger ni tillbaka alla kategoribrickor i påsen. Varje finallag drar därefter en varsin kategoribricka och svarar på en fråga i den kategorin. Om fler än ett lag svarar rätt på sin fråga fortsätter ni med en ny finalomgång tills ni har en vinnare.
Så här använder ni taktikbrickorna i Bezzerwizzer
Taktikbrickorna är de små fyrkanterna varje lag har i sin färg. Det är dem ni använder för att få fördelar och kanske för att ställa till det för motståndarna.
Bezzerwizzer-brickan
Brickan märkt med B ger er chans att svara på en av motståndarlagens frågor, och få poäng om motståndaren inte kan svaret. Du kan bara spela brickan när det är ett annat lags tur. Bara ett lag kan bezzerwizzra en fråga, så det gäller att vara först med att lägga brickan och säga ”Bezzerwizzer!”
Det lag som fått frågan får svara först. Omedelbart därefter får det bezzerwizzrande laget lämna sitt svar. Om det första laget svarat rätt får det laget poäng och det bezzerwizzrande laget blir utan. Svarar det första laget däremot fel får det bezzerwizzrande laget poäng enligt:
- 1 poäng om laget bezzerwizzrade efter att frågan lästes upp
- 3 poäng om laget bezzerwizzrade innan frågan lästes upp
- Minus 1 poäng om det bezzerwizzrande laget svarar fel eller säger pass
Nära målet finns ett område märkt med pilar. Om motståndaren står där på upploppet och du får poäng genom att svara på motståndarens fråga, kan du välja att använda dina poäng för att flytta motståndaren bakåt i stället för att själv flytta framåt.
Zwap-brickan
Den bricka som är märkt Z är en Zwap-bricka. När det är din tur kan du använda Zwap-brickan för att byta plats på två frågekategorier. Du får byta plats på två av dina egna kategoribrickor, mellan en av dina och en motståndares, eller mellan två motståndares kategoribrickor. Endast de uppvända kategoribrickorna kan zwappas.
Om ett lag zwappar en bricka som ett annat lag lagt en Bezzerwizzer-bricka eller Write-bricka på får det laget dra tillbaka sin bricka. Andra lag kan då lägga en Bezzerwizzer- eller Write-bricka på den nya kategorin.
Det är en balansgång mellan att skaffa sig själv fördelar och att försvåra för motståndarna. Inte minst eftersom även motståndarna har motsvarande bricka som de kan välja att använda mot dig om du retar upp dem.
Write-brickan
W-brickan saknas i första upplagan av spelet, men finns med i senare. Ni använder Write-brickan endast om det är fler än en spelare i varje lag. Endast en Write-bricka kan ligga på en fråga, men det går bra att lägga både en Bezzerwizzer- och en Write-bricka på samma fråga. Ni måste lägga ut brickan innan frågan läses upp.
När ni lägger Write-brickan på en motståndares kategoribricka ska alla i det lag som får frågan skriva ned sitt svar utan att diskutera med de övriga i laget. När alla skrivit ned sina svar berättar varje spelare vad de har skrivit, och frågeuppläsaren berättar sedan det rätta svaret.
Poäng delas ut enligt följande:
- Om minst en spelare i laget svarat rätt får laget sina vanliga poäng (1–4 poäng beroende på var i huset frågan ligger)
- När alla spelare i laget svarat rätt får laget 2 bonuspoäng.
- Om en eller flera spelare i laget har skrivit fel får laget 2 straffpoäng.
Några exempel: Ett lag har två spelare, och en svarar rätt och en svarar fel på en enpoängsfråga. Laget får då minus 1 poäng (1 – 2 = – 1). Om det i stället är en fyrapoängsfråga får de plus 2 poäng (4 – 2 = 2). Svarade båda i stället rätt på en fyrapoängsfråga får de hela 6 poäng (4 + 2 = 6)!
Ni kan också använda Write-brickan på er egen fråga, för att ha chans till bonuspoäng om ni tror att alla i laget kommer att kunna svara rätt.
I det fall både en Bezzerwizzer-bricka och en Write-bricka ligger på samma fråga måste det lag som fått frågan skriva ned sina svar utan att kommunicera med varandra, medan det bezzerwizzrande laget får diskutera och svara som vanligt. Det bezzerwizzrande laget påverkas alltså inte av Write-brickan.
Andra varianter av Bezzerwizzer
Bezzerwizzer Studio fortsätter förstås att rida på framgångsvågen, och har tagit fram några varianter av originalspelet. Grunden är densamma – ni får poäng för att svara rätt på frågor, och kan vara en riktig Bezzerwizzer genom att svara på de andras frågor. Men sedan skiljer de sig något åt.
Bezzerwizzer Bricks
Bricks är små quizlådor som ni antingen kan spela som de är, eller använda för att komplettera originalspelet med. Varje låda innehåller 60 frågor inom ett ämne. Det innehåller dessutom en kategoribricka så att ni kan använda frågorna tillsammans med originalspelet.
Det finns Bricks med frågor om till exempel berömda romanser, svenska tv-serier, svenska författare, konst, idrottsbragder, svenska språket (2 stycken), Sveriges historia, ord och fraser, fantastisk natur, europeiska länder, kokkonst, svenska hits och litterära klassiker.
Det finns också en Brick som heter Familjekampen, där barnen får en extra ledtråd som hjälp. Familjekampen är tänkt att passa barn från 10 år.
Bezzerwizzer Familj
Barn har av förklarliga skäl inte hunnit inhämta all kunskap som vuxna besitter. Det gör det orättvist att tävla på samma villkor. I det här spelet har tillverkaren löst det genom att barnen alltid har tre svarsalternativ att välja mellan, medan de vuxna får klara sig utan.
Skillnaden mellan reglerna för vuxna och reglerna för barn påverkar också möjligheten att spela Bezzerwizzer-brickorna. Barn kan alltid spela sina brickor, medan vuxna måste göra det innan svarsalternativen lästs upp.
I det här spelet kan det alltså vara en fördel för barnen att inte ha vuxna i sitt lag. Värt att nämna är också att det bara är 16 olika ämneskategorier.
Bezzerwizzer Ord
Det är lätt att tro att Bezzerwizzer Ord skulle passa endast språknördar. Inget kunde vara mer fel! Visst finns här inslag av ordkunskap, men det är fortfarande allmänbildning som hjälper dig vinna. Du kan till exempel få frågor om ur vilken film ett visst citat kommer, eller behöva koppla ihop en slogan med ett företag.
Spelet innehåller 16 olika frågekategorier. I 6 av dem ska ni använda ett timglas och en skrivplatta, och då räcker det sällan att bara besitta kunskap. Du behöver också kunna tänka fritt – och snabbt eftersom du bara har en minut på dig att leverera ditt svar.
I kategorin Anagram ska du skriva ned två ord som du får av uppläsaren, och därefter på tid kasta om bokstäverna för att hitta det ord som en given ledtråd syftar på. Du kan till exempel få ILANDE och TARM tillsammans med ledtråden ”en hundras”. Rätt svar är DALMATINER.
Ordkedja är en kategori där du ska hitta ett ord som passar som slutet på ett sammansatt ord och början på ett annat. Om du får till exempel TOMTE och HÅL passar MASK in emellan, då det bildar tomtemask respektive maskhål. Verkar det självklart? Det kan vara svårare än du tror när det går på tid.
Den som har bra känsla för historia hittar förmodligen sin bästa kategori i Tidslinjen. Där gäller det att placera tre ord i rätt ordning utifrån när de kom med i Svenska Akademiens Svensk ordbok. Vilket ord tror du har funnits med längst av new age, supermåne och cyberrymd?
För att få poäng räcker det inte att du skrivit ned ditt svar. Du måste ha sagt det högt innan sanden i timglaset runnit ut.
Bezzerwizzer Timeline
Spelplanen ser helt annorlunda ut i Bezzerwizzer Timeline. Ni flyttar era spelpjäser runt en klocka. Nedanför klockan finns en tidslinje där det gäller att placera ut kort i rätt kronologisk ordning.
Ni ska spela två halvlekar à fyra omgångar. Vid spelets inledning placerar ni på tidslinjen ut fyra kort med årtalssidan uppåt i rätt ordning. Varje lag får fyra kort med årtalssidan nedåtvänd. Alla lag läser upp vad som står på deras fyra kort.
Det första laget placerar valfritt kort där de tror att det passar på tidslinjen. Det kan vara före, mellan eller efter de redan utlagda korten. När kortet är placerat vänds det upp så att alla kan se årtalet. Om det ligger rätt flyttas det in i tidslinjen som därmed blir längre, men ligger det fel slängs kortet åt sidan.
Ett lag som svarat rätt får poäng och flyttar sin spelpjäs på klockan så många steg som omgången är värd. Ni får 1 poäng om ni placerat det första kortet rätt, 2 poäng för nästa, 3 poäng för det tredje kortet rätt placerat och 4 poäng för det sista i varje omgång. I slutet av tidslinjen finns en omgångsmarkör som hjälper er att hålla reda på omgångarna.
Efter en halvlek ska korten på tidslinjen minskas till fyra igen. Börja från vänster och ta bort vartannat kort. Upprepa tills bara fyra kort finns kvar, och spela den andra halvleken. Det lag som ligger sist får börja.
Om ni tror att ett lag lagt sitt kort fel på tidslinjen kan ni innan kortet vänds upp säga ”Bezzerwizzer!” och lägga B-brickan på den plats ni tror är rätt. Det här måste ske innan rätt årtal avslöjats. Det är möjligt för flera lag att spela sina Bezzerwizzer-brickor samtidigt, men då på olika platser.
Vårt omdöme om Bezzerwizzer
Om du är nyfiken och vetgirig missar du sällan ett tillfälle att samla på dig kunskap, och då är Bezzerwizzer perfekt! Visst är det roligt att få vara den som vet bäst (ödmjukhet, vad är det?), men även om någon annan råkar veta mer är det är en guldgruva för den som vill lära sig mer.
Vi drabbas av både ”Attans! Det där borde jag ju kunna!” och ”Hur i hela friden skulle jag kunna veta det?”, men båda reaktionerna får oss att vilja spela mer. Kanske mulnar vi lite när någon annan lyckas bezzerwizzra oss och stjäla våra poäng … Men det går snabbt över. Ny fråga innebär ny chans, och man kan ju alltid ge igen.
Om du är det minsta lilla intresserad av frågespel är vi rätt säkra på att du kommer att gilla Bezzerwizzer – oavsett vilken version du väljer. Föredrar du spel som kombinerar strategi och tur mer vill vi i stället tipsa om Asmodees andra storsäljare Catan, Ticket to Ride och Exploding Kittens.